Historie

Friesland

Lemmer

Welkom bij spanvis

Wie zoekt Wie

Zoekfoto

Genealogie

 

 

 


 

Lemster Courant.

 

 

 
 

 

Dick de Heij vertelt: 'De geschiedenis'. De drukkerij werd opgericht door Atte Knol en ?. Koopman.

Deze beide zakenlieden zijn in het begin van de jaren twintig uit elkaar gegaan. De Nieuwe Friesche Courant werd gedrukt door Atte Knol, En later de Zuid-Friesland door de nakomelingen van Koopman. In het gebouw wat nu een viswinkel is. dat waren dus de Lemstra's !

De heer Knol zijn zuster was moeke v.d. Werve, van het bekende Café in de Schans, zij paste niet goed op zich zelf en de zaak! zodat de zaak verliep. Ergens in de jaren dertig, hebben drie van de personeelsleden de firma overgenomen. Klaas de Vries, Gerrit de Heij en Riekus Strooband, er werkte toen o.a ook nog Lute Dam, de latere armenmeester. Tot 1955 werd de Nieuwe Friesche Courant, nog uitgegeven naast de Zuid-Friesland krant, de drukkerij werd gesaneerd en het pand werd verkocht aan Gort. Er hebben diverse gebruikers zaken in gedaan.

De derde verdieping werd er in de jaren zestig af gehaald, en de Zuid-Friesland verhuisde naar het pand waar nu de kerk haar gebouw heeft gevestigd. Het oude gebouw van de stoomdrukkerij Koopman en Knol, de Nieuwe Friesche Courant had verreweg de oudste papieren en werd toen dan ook de Lemsterkrant genoemd. p.s ik heb in de jaren voor de oorlog nog de krant rondgebracht, mijn wijk was het Achterom en de Schans de prijs per week was 4 cent. Soms werd er geborgd ik had daarvoor een boekje, bij betere tijden werd er dan betaald.

 

Index

Jaar                                       Maand

1923

Jan

Feb

Mrt

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924

Mei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1925 Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sept Okt Nov  
                         
1926 Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
                         
1927/28 1927-1928                      
                         
1930 Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep          

 

 

 

 


Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt of op andere wijze gebruikt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de samensteller.